Аліса Колпакчі – триразова учасниця Паралімпійських Ігор!

05.09.2024

Паратриатлон

alt

20 травня 2015 року в Дніпропетровську (нині Дніпро) на подіум серед дівчат класу PT4 піднялася Аліса Колпакчі. З 2010 року вона займалася плаванням і здобула звання кандидата в майстри спорту України. У 2013 році Аліса почала займатися легкою атлетикою, а в 2015 – дебютувала в триатлоні. На чемпіонаті України з паратриатлону в Дніпропетровську вона стала срібною призеркою.

Чемпіонат Європи 2015 року в Женеві став її міжнародним дебютом. Згодом були виступи на Світовій Пара Серії в Чикаго, Буффало-Сіті, Агвілас і знову чемпіонат Європи в Лісабоні 2016 року, після яких українка поїхала на чемпіонат світу. 24 липня 2016 року в Роттердамі Аліса посіла четверте місце серед 11 найкращих учасниць. За результатами цих змагань вона виборола право представляти Україну на Паралімпійських Іграх у класі PT4.

11 вересня 2016 року в Ріо-де-Жанейро триатлон дебютував на Паралімпійських Іграх, де Аліса посіла шосте місце в класі PT4.

У наступний паралімпійський період відбулися зміни в класах спортсменів, і Аліса Колпакчі перейшла до класу PTS5. Вона стала чемпіонкою України в 2017 і 2018 роках. Також прийшли міжнародні успіхи – вона стала переможницею та призеркою Кубку світу та чемпіонату Європи.

Перед завершенням кваліфікаційного періоду на Паралімпіаду Токіо 2020 Аліса знову здобула слот для України. 28 серпня 2021 року вона представляла Україну на Паралімпійських Іграх, де зайняла п’яте місце в жіночому класі PTS5.

На Паралімпіаді в Токіо було розіграно вже вісім комплектів медалей у триатлоні. Аліса Колпакчі, Анатолій Варфоломєєв (PTVI, спортсмен-лідер Костянтин Вечканов) і Віта Олексюк (PTVI, спортсмен-лідер Лілія Барановська) представляли Україну на головному спортивному заході чотириріччя. Клас PTVI дебютував на Паралімпійських Іграх у Токіо.

До Парижу 2024 року Аліса йде впевнено, маючи за плечима два призових місця на чемпіонатах Європи у Мадриді. У світовому рейтингу вона посідає шосте місце і вже здобула слот для України в класі PTS5.

Плавання на Паралімпіаді в Парижі відбуватиметься в річці Сені, де найважчий відрізок може мати течію до 1,1 м/с, що створить серйозні труднощі для спортсменів із вадами.

Аліса Колпакчі завершила змагання в Парижі восьмою, ставши триразовою учасницею Паралімпійських Ігор. Її тренерами є Олексій Цілувальников, Раїса Лагутенко, а першим тренером була Яна Ситнікова.