Баликесір. Чемпіонат Європи з триатлону

12.08.2024

Новини

alt

З 9 по 11 серпня в Туреччині відбувся головний старт Європи з триатлону! Формат дистанції: півфінал/фінал – 260 метрів плавання, 6,9 км велоетапу і 1,8 км бігу. Перший день змагань розпочався з півфіналів, де було обрано учасників Фіналу А і Фіналу В. У суботу відбулися фінали, а завершилися змагання у неділю виступом команд в естафеті-мікст. Визначали переможців серед еліти, переможців вікової групи U23, юніорів, а також чемпіонів Європи в естафеті-мікст серед еліти та юніорів.

Україна була представлена повними складами для участі у двох естафетах: Марина Кирик, Дарина Москаленко, Віталій Воронцов, Олексій Астаф’єв-Куліш і Іван Шевченко серед еліти; Єва Сорока, Дана Сорока, Юрій Тютюнник, Федір Безлепкін і Ілля Гончарук серед юніорів. Змагання відвідав також Президент Федерації триатлону України Богдан Михалусь.

Спортсменів було розподілено на три півфінали, з яких перші дев’ять учасників проходили кваліфікацію до Фіналу А. Наступних трьох обирали за найкращим часом, всього 30 учасників фіналу. Наступні 30 спортсменів за найкращим часом проходили кваліфікацію у Фінал В, де також нараховувалися очки у міжнародні рейтинги. Якщо спортсмен, який виконав кваліфікацію, відмовлявся від участі, його місце займав наступний за найкращим часом.

Розпочалися півфінали серед юніорів. У першому жіночому півфіналі Дана Сорока посіла 13-ту позицію і пройшла кваліфікацію до Фіналу В. Єва Сорока виступила у третьому півфіналі й завершила перший день змагань на восьмій позиції, що дозволило їй кваліфікуватися до Фіналу А.

Змагання продовжили юніори. Ілля Гончарук у першому півфіналі був 22-м. Юрій Тютюнник у другому старті – 19-й, а Федір Безлепкін – 23-й. Усі троє претендували на Фінал В, і Юрій виконав кваліфікацію. За підсумками трьох півфіналів Федір показав 62-й час, не вистачило лише чотирьох секунд для проходження до фіналу. Він став одним із запасних на випадок відмови від старту інших спортсменів. Посилання на трансляцію.

Перший змагальний день завершили півфінали серед еліти. Жінки розпочали дорослу програму, і Марина з Дариною змагалися у третьому півфіналі. Марина посіла 15-те місце, а Дарина – 21-ше на фініші. За підсумками трьох півфіналів Марина Кирик представить Україну у Фіналі В. Дарина показала 62-й результат і може претендувати на фінал, якщо від участі відмовляться інші спортсмени.

Чоловіки. Іван Шевченко завершив перший півфінал на 28-й позиції. У другому півфіналі Олексій Астаф’єв-Куліш фінішував 22-м. У третьому півфіналі Віталій Воронцов посів 11-те місце. За підсумками трьох стартів Воронцову не вистачило 11 секунд для проходження до Фіналу А, але він кваліфікувався до Фіналу В. Олексій – один із запасних. Посилання на трансляцію.

Другий змагальний день розпочався Фіналами В серед юніорів. Дана Сорока фінішувала дев’ятою і завершила індивідуальні змагання на 39-му місці в чемпіонаті Європи. Юрій Тютюнник у Фіналі В був 28-м і завершив змагання на 58-й позиції.

У фіналі А на старт вийшла Єва Сорока. Фанні Салаї і Манон Лапорте пішли у відрив і розіграли перемогу на користь представниці Угорщини. Українка приїхала до транзитної зони разом із групою переслідувачів, виборола кілька позицій на біговому етапі й фінішувала десятою у Фіналі А. Підсумковий результат чемпіонату Європи – 10-те місце.

У юніорському рейтингу сестри Сороки зайняли місця в ТОП-10. Дана завершила чемпіонат на восьмому місці у рейтингу та здобула максимум залікових очок (5), а Єва повернулася до десятки лідерів і посіла дев’яту позицію.

Дана Сорока дебютувала на юнацькому чемпіонаті Європи минулого року. Серед дівчат вона пройшла до фіналу В, але змушена була зійти на велоетапі (підсумкове 60-те місце). Цього року вона дебютувала у старшій групі серед юніорів і пройшла до фіналу В, де фінішувала дев’ятою (підсумкове 39-те місце), залишаючись чинною спортсменкою серед дівчат.

Єва Сорока дебютувала на юнацькому чемпіонаті Європи у 2021 році серед дівчат (25-те місце у фіналі В і підсумкове 55-те місце). У 2022-2023 роках двічі стала переможницею фіналу В серед дівчат. У 2023 році дебютувала на чемпіонаті Європи серед юніорів, де стала другою у фіналі В. Цього року – фінал А і 10-те місце!

Юрій Тютюнник дебютував на чемпіонаті Європи на 59-й позиції і буде представляти країну в змішаній естафеті.

Федір був другим запасним, але від участі у Фіналі В відмовився лише один учасник. Українець дебютував на 72-му місці на юнацькому чемпіонаті Європи 2023 року. Баликесір став його дебютом серед юніорів (підсумкове 62-ге місце). Безлепкін продовжить змагання в естафеті-мікст.

Ілля дебютував на юнацькому чемпіонаті минулого року (74-те місце) і вперше виступив у старшій групі. Посилання на трансляцію.

Серед еліти на старт Фіналу В серед жінок, разом із Мариною Кирик, вийшла Дарина Москаленко. Троє учасниць відмовилися від участі у Фіналі В. Дарина приїхала разом із лідерами й фінішувала на восьмій позиції. Підсумкове 38-ме місце на чемпіонаті Європи, і українка знову дебютує у світовому рейтингу. Марина змушена була завершити змагання на велоетапі. Українки готуються до естафети-мікст.

Від участі у Фіналі В відмовився лише один спортсмен. Плавальний етап розділив учасників на дві групи. Віталій Воронцов приїхав до транзитної зони у групі переслідувачів і зайняв 24-ту позицію. Підсумковий 54-й результат на чемпіонаті Європи. Віталій та Олексій готуються до естафети-мікст. Посилання на трансляцію.

Третій день змагань розпочинають юніори і продовжує еліта в естафеті-мікст. Минулого року українці здобули очки у світовий рейтинг у цій дисципліні. Очки здобули як еліта, так і юніори. За підсумками минулого року юніори отримали 15-й стартовий номер, а еліта – 14-й.

Федір Безлепкін був першим номером складу команди в естафеті. Українець передав естафету в групі переслідувачів лідерів. Дана Сорока виступила на другому етапі і передала естафету Юрію Тютюннику. Фінальний етап пройшла Єва Сорока. За підсумком Україна посіла 15-те місце серед юніорів.

У рейтингу національних федерацій Україна має трьох найкращих юніорів (Федір Безлепкін, Юрій Тютюнник і Ілля Гончарук) і трьох найкращих юніорок (Дана Сорока, Єва Сорока і Софія Бондаренко), сума очок яких входить у рейтинг федерацій разом з естафетами. Обов’язкові очки – чемпіонати Європи серед юніорів і юнацький чемпіонат, а також три найкращі результати на Кубку Європи. Українці набирали очки в Ізворанах і Кишиневі. За підсумками чемпіонату Європи в Баликесірі Україна посідає 11-те місце. Посилання на трансляцію.

Серед еліти Віталій Воронцов починає першим. На першому етапі чоловіки сформували групу лідерів із 13 команд. Серед них естафету передав і українець. Дарина Москаленко продовжила і передала естафету Олексію Астаф’єву-Кулішу. За цей час лідируюча група розпалася, і в лідерах залишилися чотири команди. Українці трималися у групі переслідувачів. Завершила естафету Марина Кирик, і Україна фінішувала на 14-му місці. Посилання на трансляцію.

Обидві команди здобули очки у світовий рейтинг естафети-мікст. 87 очок здобули юніори і 236 очок додали до суми спортсмени еліти. Україна підіймається на чотири позиції в рейтингу і займає 33 місце серед 48 країн світу.